Niet op vakantie naar Thailand of backpacken in Zuid-Amerika. Toch is een vreemde taal leren tijdens de lockdown door corona enorm populair. Zo is de talen-app Duolingo wereldwijd bijna anderhalf keer vaker gedownload dan normaal. Ook MK Vertalingen zag dat het artikel ‘de 3 beste gratis apps om een vreemde taal te leren’, de afgelopen maand meer dan gebruikelijk werd aangeklikt. Hoe kan dat?
Apps
Met de app Duolingo leer je op speelse wijze zo’n 40 talen waaronder Engels, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans. Wereldwijd nam het gebruik van deze app met gemiddeld 42% toe (Forbes, 3 april 2020). In China is het gebruik van Duolingo gedurende de lockdown verdubbeld. De grootste groei werd gerapporteerd in Spanje, waar al voor de lockdown het gebruik met 126% toenam.
Uitstelgedrag
Ook opleidingsinstituten LOI, NTI en NHA zagen het aantal thuisstudies van talen spectaculair stijgen, blijkt uit een rondgang van RTL Z. De NTI zag een stijging van 30% en de NHA zelfs een stijging van 40%. “De verklaring voor de toename moeten we zoeken in eerder uitstelgedrag”, aldus directeur Rob Frencken van NHA. “Een taal leren stond al langer op het wensenlijstje en nu mensen massaal thuiszitten, komen ze er eindelijk eens aan toe.” Geen Netflix of Youtube dus. De thuiswerker besteedt de vrijgevallen tijd graag nuttig met het leren van een vreemde taal.
Gebarentaal
Opvallend is ook de meer dan gemiddelde belangstelling voor gebarentaal, signaleert NHA. Waarschijnlijke heeft Irma Sluis daar iets mee te maken. Als gebarentolk bij de persconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, genereert zij veel positieve aandacht voor haar vak. De Utrechtse opleiding tot gebarentolk verwacht dan ook meer aanmeldingen door dit ‘Irma-effect’. Ook al is de taal nog steeds niet als officiële taal door de regering erkend, het is een taal die net zo levend is als alle andere. Er komen voortdurend nieuwe gebaren bij, zoals het woord ‘corona’ met een gebaar dat de vorm van het virus uitbeeldt.