Verduurzamen en tegelijkertijd concurrerend blijven, dat lukt niet ieder bedrijf. Dankzij de energie-innovatiesubsidies, die onlangs door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) zijn ingesteld, is het wel een stuk makkelijker geworden. Bedrijven met CO2-reducerende innovaties kunnen aanspraak maken op de Topsector Energieregeling. De overheid hoopt zo de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, zonder afbreuk te doen aan de concurrentiekracht van Nederland. MK Vertalingen zet de verschillende subsidies voor u op een rijtje.
Klimaatakkoord
Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 49% lukt de overheid alleen als het bedrijfsleven meedoet. Sommige bedrijven slagen daar nu al in. Zoals Van Beek Schroeftransport uit Drunen. Met een flink aantal inventieve investeringen is het bedrijf een stuk duurzamer geworden. Naast het terugwinnen van warmte uit ventilatielucht, wekt Van Beek met 1300 zonnepanelen groene stroom op en levert het de overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet. Van Beek maakte voor deze investeringen gebruik van de subsidie Stimulering Duurzame Energie (SDE) en van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
VEKI subsidie
Veel bedrijven wachten echter nog met verduurzamen. Grote investeringen gaan ten koste van de winstgevendheid en concurrentiekracht. Met de versnelde klimaatinvesteringssubsidie (VEKI subsidie) ondersteunt de overheid bedrijven die voor 2030 klimaatinvesteringen doen die zich niet direct terugverdienen. Bedrijven uit de maakindustrie krijgen tot 70% subsidie op CO2-besparende systemen, apparaten of technieken.
Duurzaam water recyclen
De start-up HEALIX uit Limburg kon zo een bijzonder waterrecyclingsysteem in productie nemen. De start-up verwerkt afgedankte visnetten en synthetisch garenafval uit de landbouwsector tot granulaat voor verpakkingen, scheepstouwen en visnetten. “In volle productie verbruikt de installatie 40 kuub water per uur. Kostbaar en bepaald niet duurzaam als we dat door het riool spoelen”, aldus de eigenaar Marcel Alberts. Hij klopte voor een waterbesparende recyclingtechniek met succes aan bij RVO voor een VEKI-subsidie. “Ik wilde graag inhaken op de circulaire transitie die de komende jaren in hoog tempo vorm moet krijgen”, aldus Alberts.
Andere regelingen
Maakbedrijven zoals HEALIX kunnen voor CO2-besparende maatregelen waarvan de werking al bewezen is terecht bij de VEKI. Maar er zijn ook subsidies beschikbaar voor onderzoeks-, ontwikkelings-, pilot- en demonstratieprojecten van innovatieve installaties. Zo kunnen maakbedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van energiezuinigere processen gebruik maken van toegepast R&D-onderzoek middels het Joint Industry Program (JIP) en kunnen ze voor demonstratieprojecten van energiebesparende technologieën terecht bij Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie. Hiermee hoopt de overheid de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen en tegelijkertijd de Nederlandse concurrentiekracht, werkgelegenheid en welvaart te versterken.
Dit artikel kwam tot stand met behulp van deze websites:
Rijksdienst voor ondernemend Nederland
Hezelburcht
De Limburger
Topsector Energie