“Het taalonderwijs mag dan in een verdomhoekje zitten, de impact van taal is veel groter dan men denkt”, vertelt Maaike Verrips, directeur van De Taalstudio. “Taal kan een motor zijn voor economische ontwikkeling, maar het kan er ook een rem op zetten.”
Om de impact van taal op onze samenleving te laten zien, organiseert De Taalstudio op 25 en 26 oktober het DRONGO talenfestival. Op dit talenfestival draait het niet alleen om wat taal is, maar vooral om wat taal doet.
Communiceren in meerdere talen
“Het talenfestival beleeft alweer zijn achtste editie en laat je in een ontspannen sfeer alle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld ontdekken.” Verrips: “Er komen wetenschappers met spannende experimenten en dichters en sprekers die vertellen over de toekomst van taal. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop communiceren in meerdere talen of aan een schrijfworkshop met de Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Journalist Herbert Blankesteijn vertelt de laatste stand van zaken over Artificieel Intelligente Taal en schrijver Abdelkader Benali toont zijn blik op ‘Duizend-en-één-nacht’ in een korte theatervoorstelling.”
Van taalonderwijs tot taaltechnologie
“Er staan uiteenlopende organisaties die relevant zijn voor de taalsector. Denk aan taaltrainers, uitgevers, boekverkopers, tolk- en vertaalbureaus, overheid en talenreis-organisaties. Maar er is ook aandacht voor het taalonderwijs en het beroepsperspectief dat taal biedt”, aldus Verrips.
Het DRONGO festival vindt plaats op 25 en 26 oktober op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Klik hier voor meer informatie over het DRONGO talenfestival.