Woorden als hufterproof, blokkeerfries en yogasnuiver laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Maar deze woorden zetten niet bepaald aan tot positief gedrag, aldus taalexpert bij gedrags- verandering Jeanine Mies onlangs bij BNR Nieuwsradio. Magneetwoorden doen dat wel.
Magneetwoorden zijn woorden die het gewenste gedrag helpen aantrekken, net als een magneet. De taal richten op het gedrag dat je wil zien, blijkt veel effectiever dan de taal te richten op het probleem. Met taal kun je dus toveren. Reden voor de taalexperts hun eigen magneetwoord van het jaar te kiezen.
Blijf positief
Campagnemakers gebruiken taal al langer als succesvol instrument tot gedragsverandering. Als je aandacht wil, moet je tegen iets zijn. Als je juist iets wil veranderen, moet je vóór iets zijn, aldus taalexpert Jeanine Mies bij BNR. Het campagneteam van de overheid zette het instrument succesvol in om mensen te laten stoppen met bellen en appen achter het stuur. Met een tekst als ‘ik rijd mono’ worden mensen aangezet tot het gedrag dat de overheid wil zien.
Knalplanga
Een ander voorbeeld is de vuurwerkcampagne van de overheid. Liet men jarenlang afgerukte handen of ander letsel zien, de onlangs gelanceerde campagne met rapper Donnie die zijn hippe vuurwerkbril, de knalplanga aanbeveelt, blijkt bij jongeren veel meer effect te sorteren.
De Stichting Zwerfafval heeft zijn naam inmiddels omgedoopt tot Nederland Schoon. Maar de taalexperts vonden het meest geslaagde magneetwoord van 2018 op de afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen waar kinderen behandeld worden voor hun angststoornis. De RUG doopte de ‘angstpoli’ om tot ‘durfpoli’ zodat kinderen er met meer plezier heen gaan.
Kijk voor meer informatie over magneetwoorden hier of luister de hier naar de BNR uitzending. Maar swing vooral even mee met de rap van Donnie.
Prettige feestdagen en een knallend Oud&Nieuw met veel vrienden, familie en knalplanga’s!